Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iki ödül daha

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), IDC Financial Services Summit 2021’de Technology Service Delivery kategorisinde ‘Bulut Altyapıları Dönüşüm Programı’ ile birinci oldu. SBM ayrıca Data Infrastructure kategorisinde ‘Software-Defined Data Center’ Projesi ile ikincilik ödülünü kazandı.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) CIO’su Berk Bacakoğlu, ödüllerle ilgili açıklamada “SBM’nin ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda ‘Dijital Dönüşüm Programı’ kapsamında yaklaşık 3.5 yılda 100 projeyi başarılı bir şekilde tamamlayarak; SBM’nin teknoloji ve güvenlik altyapılarını yeniden dizayn ettik. Bu projelerden 7 tanesi ülkemizde ilk olma özelliği taşıyor. Aldığımız iki ödülde olduğu gibi, birçok projemiz ödül almaya layık görüldü” dedi.

“Dönüşüm programımız yıllara yayılacak şekilde 3 aşamadan oluşmaktaydı” diyen Bacakoğlu, “Birinci aşamada, veri merkezi altyapılarından başlayarak işletim sistemleri; ağ güvenlik altyapıları ve son kullanıcı ekipmanları dâhil tüm yapının uçtan uca analizi çıkartıldı. Acil iyileştirilmesi gereken, teknolojik ömrü dolan ürünlerle birlikte, yedekleme, replikasyon ihtiyaçlarının karşılanması, tüm parkurların yeni nesil ürün ve çözümlerle güvenlik odaklı bakışla yeniden tasarlanması, dönüştürülmesi ve iyileştirilmesi için onlarca projeyi hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

Bacakoğlu, “İkinci aşamada ise SBM olarak ikincilik ödülü aldığımız Software-Defined Data Center Projesi gerçekleştirilmiştir. SBM veri merkezi, sunucu, storage, yedekleme, ağ ve güvenlik altyapılarımızda başlattığımız dönüşüm çalışmaları Software-Defined Data Center (SDDC) konseptinde yazılım tabanlı yönetilen yeni nesil sistem altyapı çözümlerine ulaştırılmıştır” dedi.

Bacakoğlu, SBM Software-Defined Data Center (SDDC) dönüşüm yolculuğunu şöyle anlattı:

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) CIO’su Berk Bacakoğlu

  • Yazılım tabanlı yönetilen sistem ve güvenlik altyapısı kurduk. (Türkiye’de ilk)
  • Sistem alt yapımızda bulunan tüm yedeklerimizi uçtan uca şifreli hale getirdik. (Türkiye’de ilk)
  • Sistem ve güvenlik altyapılarımızda hızlı, güvenli, güvenlikli ve esnek altyapılar kurduk.
  • Yapay zekâ kullanımı ve cloud altyapımızla mükemmel bir entegrasyon imkânı sağlandık.
  • Veri merkezi otomasyonu, standardizasyonu ve sanallaştırmasını sağlandık.
  • Veri merkezleri arası aktif failover yapılar kurduk.
  • Operasyonel maliyetlerden önemli tasarruflar sağlandık.

Üçüncü aşamayı ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Sistem ve Altyapı Müdürü Cengiz Çalıkoğlu anlattı. Çalıkoğlu, “Birincilik ödülü aldığımız IDC Financial Services Summit 2021 etkinliğinde ‘Bulut Altyapıları Dönüşüm Programı’ ile SBM’den hizmet almakta olan Sigorta Sektörü, acente ve eksperlere kuracağımız bulut altyapıları üzerinden hizmet almasını hedeflendik. Bu önemli projeyle özellikle acenteler ve eksperlerin güvenli olmayan yazılımlar ile gerek kendi ortamlarındaki BT altyapısı, gerekse SBM’ye olan bağlantı şekilleriyle birçok güvenlik riskini beraberinde getiriyordu. Bulut Altyapıları Dönüşüm Programı’yla sigorta şirketleri, acente ve eksperlere güvenli olarak hizmet alımı sağlıyoruz” dedi.

Çalıkoğlu, bulut altyapı dönüşüm yolculunu da şöyle anlattı:

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Sistem ve Altyapı Müdürü Cengiz Çalıkoğlu

  • S-Cloud, Composable Cloud, MPLS Cloud Connectvity gibi projelerle SBM EKO sistemi oluşturduk.
  • S-Cloud projesi ile sektörel ilk bulut altyapısını kurduk.
  • Tüm sigorta sektörü ile SBM arasında MPLS Bulut altyapısı kurduk. (Türkiye’de ilk)
  • Yazılım tabanlı yönetilen sistem ve güvenlik altyapısı kurduk. (Türkiye’de ilk)
  • Tüm yedeklerimizi uçtan uca şifreli hale getirdik. (Türkiye’de ilk)
  • SBM ile bağlantısı olan tüm Kamu kurumları ile entegrasyonu sağlandık.
  • Sektör için hızlı, güvenli, güvenlikli, esnek altyapılar kurduk.
  • Operasyonel maliyetlerden yüzde 40 tasarruf sağlandık.
  • Veri merkezleri arası aktif-aktif yapılandırmaya ve Cloud-ready ürünlerin host edilebilmesine imkan sağlandık.

Çalıkoğlu sözlerini, “SBM’nin teknoloji vizyonunu tüm sigorta sektörüne ve ülkemize yansıtmak asli görevimiz; son teknolojileri ve hizmetleri sunarak sektörümüzü hak ettiği yere çıkmasını sağlamak da ödevimizdir” diyerek tamamladı.

Kaynak: Sigorta Medya